Kvinnekroppen

Kvinnekroppen er mangfoldig og spennende. Kvinner får av og til plager på tross av naturens vidunderlige skaperverk.

I Viktoriatiden ble de fleste plager hos kvinner ansett som “hysteria”, og også i våre dager har det vært en tendens til å legge kvinners helse i en sekk av psykiske plager som gir smerter og ubehag. Dette begynner det å bli slutt på. I  2023 går inntektene fra Sanitetens fastelavnsris til forskning på Kvinnehelse. Hurra!

Pubertet: Når kvinner når puberteten som regel i 12 – 14 års alderen, skjer det mye hormonelt som påvirker både fysikk og psyke. Vekst og endring i kroppsfasong, humørsvingninger, ømhet i bryster og menstruering er bare noen av faktorene som kan gjøre puberteten utfordrende.

Menstruasjon: Enkelte opplever kramper og smerter i underlivet, kraftige og langvarige blødninger, ujevn syklus og tendering til hodepine/migrene ved menstruering. Dette kan lindres på forskjellige måter, og akupunktur er en av disse metodene. Er plagene kraftige må lege/gynekolog oppsøkes. 

Fertilitet: Graviditet er ikke en sykdom, kvinnekroppen er skapt for denne belastningen. Likevel får noen patologisk bekkenløsning, smerter i hofter/sete og rygg eller blir uforholdsmessig kvalme. Heldigvis finnes det hjelp for dette. Eksempler er bekkenbelte, fysioterapi, kiropraktikk, naprapati og akupunktur  i disse tilfellene. 

Barsel: Barseltiden er det første halvåret etter fødselen. Det er en fantastisk tid for å skape bånd med barnet og oppleve å være mamma. Det er mye å lære som for eksempel håndtering av babyen, amming (eller flasketilvenning for de som ikke får til å amme), bleieskift, rutiner og å venne seg til en ny hverdag på alle måter, ikke minst i  forhold til søvnmønster. Enkelte kvinner opplever håravfall, dårlige tenner, svette/hetetokter, redusert hukommelse og at de enten har for mye eller for lite morsmelk. En tilnærming som kan bidra til at barseltiden blir  mer behagelig for de som opplever plager, er akupunktur. 

Uønsket barnløshet: Infertilitet eller kan føre til stressbelastning for kvinner som har et sterkt ønske om å få sitt eget barn. Heldigvis kan enslige kvinner nå få fryse ned sine egg, og de kan også få IVF behandling med og uten donor. Lege/gynekolog bør alltid oppsøkes når man sliter med å bli gravid. 

Kroppen vår reagerer negativt på stresshormoner over tid, og akupunktur kan bidra til å dempe stresset og fremme evnen til å bli gravid dersom det ikke er en fysisk feil i reproduksjonsorganene. Også menn kan ha nytte av akupunktur når det kommer til 

infertilitet.

Overgangsalder: Postmenopausal fase innhenter de fleste kvinner i 40 til 50 årene. Kroppen avvikler menstruasjonssyklusen og hormonbalansen endres. Det produseres mindre østrogen. Dette kan oppleves ubehagelig for mange kvinner. Noen av plagene som kan utvikles er humørsvingninger, svette/hetetokter, stivhet/smerter i ledd, tørrere slimhinner, urinveisinfeksjoner og benskjørhet. 

Heldigvis finnes det flere tilnærminger til problemene. Noen av disse er leger, gynekologer, legemidler, kosttilskudd, kosthold og akupunktur for å lette på symptomene. 

Kreft: Brystkreft, livmorhals- og eggstokk kreft er blant de vanligste krefttypene kvinner får.  

I dag er det mye flott behandling for kreft, og tidlig utredning er viktig. Å sjekke brystene for kuler, ta mammografi og jevnlige gynekologiske undersøkelser er veldig lurt. 

Tiden under og etter kreftbehandling – være seg kirurgi, cellegift og/eller stråling kan by på utfordringer både psykisk og fysisk. Mange opplever fatigue/utmattelse, anspenthet i forbindelse med etterkontroller og frykt for nye svulster eller spredning og kvalme i forbindelse med cellegift. Noen får mye smerter og stivhet i kroppen som bivirkning av medisinene. Akupunktur kan bidra til å dempe kvalme og styrke kroppen til å tåle medisiner samt øke energinivå og dempe smerter/stivhet. Fysioterapi, naprapati og kiropraktikk er metoder for smerter og stivhet i muskel/skjelettsystemet. 

Lurer du på noe vedrørende din kvinnehelse? Vi er der for deg! 

Kategorier: Ukategorisert