Frogner Fysioterapi & Akupunktur i Oslo Vest fysioterapeut, kiropraktor akupunktør Oslo vest.

 

Skjul/Vis navigasjon
  • Forsiden
  • Om oss
  • Blogg
  • Akupunktur
  • Fysioterapi
  • Akutt
  • Mor og barn
  • Din plage
  • Konsultasjon
  • Andre tjenester
  • Priser
  • Kontakt oss

Din plage

  • Allergi
  • Hode
  • Migrene
  • Svimmelhet
  • Kjeve/bitt
  • Nakke
  • Skulder
  • Arm og hånd
  • Prolaps
  • Isjias og prolaps
  • Korsrygg
  • Bekkenløsning
  • Ben og fot

Allergi

Akupunktur og Pollenallergi

Akupunktur kan ha god effekt på pollenallergi. Behandlingen kan gis som forebyggende behandling utenom sesongen, eller den kan rette seg mot å dempe de aktuelle symptomene i sesongen.

Forebygge pollenallergi

Vi anbefaler at man forebygger den kommende pollensesongen. Behandlingen går da ut på å styrke det vi innen kinesisk medisin kaller «forsvarsenergien» i kroppen og dermed forhindre eller redusere pollenplagene. Slik forebyggende behandling gjør man gjerne to måneder før årets sesong.

Behandling av symptomene ved pollenallergi

Når pollensesongen har startet er hensikten med behandlingen å fjerne eller dempe de akutte plagene. Disse kan arte seg forskjellig fra person til person. Vanligst er nok rennende nese, tett nese, nysing og kløe i nesen. Symptombilde med røde øyne, kløe i øynene og hovenhet rundt øynene er heller ikke uvanlig. Noen får også plager med pusten – astmalignende plager og hoste. Å føle seg trøtte og utslått er et vanlig symptom ved pollenallergi. I pollensesongen rettes behandlingen mot de akutte symptomene. Behandlingen tilrettelegges individuelt mot de plagene som akkurat du har. Akupunktur kan kombineres med vanlige medisiner eller kan brukes alene.

Aktuelle linker

Her er en forskningsrapport fra en stor tysk studie som konkluderer med at akupunktur ved pollenallergi medfører «klinisk relevante og vedvarende fordeler»

Her er en artikkel om allergi fra YR – du finner bl.a. link til pollenvarselet

Om pollen og pollenallergi fra norges astma og allergiforbund

Her finner du app for pollenvarsel

Kilde: Markveien Naturmedisisnke Senter

Hode

Hode plager

Migrene; akupunktur hjelper.

Ifølge Norsk Migreneforbund lever 1,7 millioner nordmenn med hodepine – tidlig diagnose og behandling gjør deg i stand til å leve som normalt.

Det finnes forskjellige typer migrene, og ved å differensiere mellom de forskjellige typene kan disse behandles. Ved tidlig utredning av din migrene, vil du som regel raskt se resultat av behandling, og migrene mindre hyppig og

intenst. Hos kvinner kan migrene følge menstruasjonssyklus eller også komme av at kvinnen mister for mye blod under mensutrasjon.

  • Spenningshodepine; her er fysioterapi og triggerpunktbehandling effektivt. Behov for kiropraktikk vurderes løpende.
  • Spenninger fra muskler i nakke, skuldre og øvre brystrygg refereres opp til hodet, og medvirker til å øke sirkulasjonsforstyrrelsene i hodet som utløser migrene. Bevegelsesinnskrenkinger i nakkeledd gir økte spenninger i nakkemuskler da de står og spenner mot ledd som ikke vil bevege seg – dette gir ytterligere spenninger opp til hodet og såkalt spenningshodepine.
    Dersom du avventer til muskelspenninger og leddlåsninger er kroniske, forverres prognosen, og du vil som regel trenge fler behandlinger før normalisering av hodepine oppleves.

Migrene

Migrene plage

Migrene; akupunktur hjelper.

Ifølge Norsk Migreneforbund lever 1,7 millioner nordmenn med hodepine – tidlig diagnose og behandling gjør deg i stand til å leve som normalt.

Det finnes forskjellige typer migrene, og ved å differensiere mellom de forskjellige typene kan disse behandles. Ved tidlig utredning av din migrene, vil du som regel raskt se resultat av behandling, og migrene mindre hyppig og intenst. Hos kvinner kan migrene følge menstruasjonssyklus eller også komme av at kvinnen mister for mye blod under mensutrasjon.

  • Spenningshodepine; her er fysioterapi og triggerpunktbehandling effektivt. Behov for kiropraktikk vurderes løpende.
  • Spenninger fra muskler i nakke, skuldre og øvre brystrygg refereres opp til hodet, og medvirker til å øke sirkulasjonsforstyrrelsene i hodet som utløser migrene. Bevegelsesinnskrenkinger i nakkeledd gir økte spenninger i nakkemuskler da de står og spenner mot ledd som ikke vil bevege seg – dette gir ytterligere spenninger opp til hodet og såkalt spenningshodepine. Dersom du avventer til muskelspenninger og leddlåsninger er kroniske, forverres prognosen, og du vil som regel trenge fler behandlinger før normalisering av hodepine oppleves.

 

 

 

Svimmelhet

 

Svimmelhet plage

 

Den vanligste årsaken til svimmelhet kommer fra nakken!

 

Andre årsaker inkluderer sykdom i indre øre; krystallsyke, virusinfeksjon eller Menièrs sykdom – eller ubalanse fra aldersforandinger i nerver og generell følsomhet.

 

Nakke
For å kunne behandle svimmelhet mest effektivt, er det viktig med en undersøkelse som muliggjør diagnostisering av problemet. Fysioterapeuten sammen med kiropraktoren har kompetanse til å differensiere mellom diagnosene, og behandle problemet. Svimmelhetens vanligste årsak relateres til muskel og ledd i nakkeregionen. I de 3 øverste nakkevirvlene sitter også et svært ømfintlig balansesenter, som kontinuerlig kommuniserer med balansesentrene i øret.

 

Øre
Den vanligste årsaken til svimmelhet med opphav i øret er krystallsyke. Krystallsyken avsløres av tester, og behandles med spesielle rutiner for å bevege krystallen i øret ut av sin feilstilling. Rutinene akkompagneres med behandling til nakken, da det er lett å gå å spenne seg når en er svimmel, og spenningene som oppstår øverst i nakken vil påvirke balansesentrene i både nakke og øre

 

Ikke la svimmelhet påvirke din hverdag – kontakt oss i dag!

 

Her er fysiotertapi og akupunktur veldig gode kombinasjoner.

 

Kjeve/bitt

Kjeve/bitt plage

Kjevedysfunksjon karakteriseres av smerter i kjeve og tyggemuskulatur, og kan gi hodepine som er forårsaket i kjeve og nakke

Kjevedysfunksjon er potensielt svært plagsomt, og kan fremstå svært kronisk. Unge kvinner er oftest affisert, men generelle spenninger i kjeve er svært utbredt. Blandt eldre ses slitasjeforandringer ofte i sammenheng med kjevedysfunksjon.

Ved undersøkelse finner vi ofte asymmetri og forskjeller mellom spenninger i kjevemuskulaturen høyre/venstre, som potensielt gir klikking i kjeve og asymmetrisk gap/åpning av kjeve. Behandlingen rettes mot å desensitivere hypersensitiv kjevemuskulatur og normalisere åpning av kjeveledd. Assosierte spenninger og leddlåsninger i øvre nakke er det også viktig å utrede/behandle.

Fysioterapeuten vil gjennom bløtdelsbehandling, akitvering av coremuskualtur i nakken og tøyning av kjevemuskler oralt, kunne fjerne store deler av ubehaget, men ofte må dette skje i kombinasjon med kiropraktikk for å normalisere eventuelle låste nakkevirvler. Akupunktur er et godt tilleggsverktøy. Vi vil henvise videre til tannlege, dersom vi ikke finner årsaken til plagene dine.

Kontakt oss idag for en utredning av din kjevedysfunksjon!

Nakke

Nakke plager

Oppsøk fysioterapeuten tidlig for rask tilheling!

Nakkesmerter kan være svært bevegelseshemmende for den som rammes, og er en forløper til hodepine, svimmelhet, nakkekink, nummenhet/prikking i armer, skuldersmerter og nedsatt bevegelighet i nakke. Det er et hyppig fenomen i befolkningen – halvparten av befolkningen vil rammes av nakkesmerter, og kvinner rammes oftere enn menn. Andre faktorer som påvirker nakkesmerter er bl.a. stress, jobb/arbeid, skade/nakkesleng eller feil bruk av nakken ved trening eller under andre aktiviteter.

Fysioterapeuten har lang erfaring med å teste for ulike smerteårsaker i nakken, og i tillegg utrede funksjon og ømhet i armer, skuldre, brystrygg og tilhørende ledd/muskler/nerver, for å se samspillet mellom relaterte kroppsdeler. Når nakkelåsninger og lokale smerter identifiseres, løsnes låsningen med spesifikke og myke leddmanipulasjonsteknikker via kirorpaktor, mens lokal smerte i muskler behandles med fyrsioterapi, triggerpunktterapi, akupunktur/tørrnåling eller andre bløtdelsteknikker. Videre undersøker vi om det kan være dysfunksjon i skulderblad, skulderledd eller øvrfe rygg som kan være underliggende årsak for nakkesmerter. Dersom det ikke er noen underliggende årsaker for nakkesmertene, er prognosen svært god med rask tilheling. Ved mer kompliserte nakkesmerter, bedres også prognose og tilhelingstid betraktelig når vi finner underliggende årsak eller dysfunksjon i omkringliggende ledd, muskler eller nerver.

Har du nedsatt rotasjon i tillegg til nakkesmertene? Det er en av indikasjonene på at leddlåsninger og bevegelsesinnskrenkninger i lokale nakkeledd forårsaker smertene! Jo før du kommer i behandling, jo større er sjansen for rask smertelindring – ikke gi musklene tid til å stabilisere din nakkeskade!

Skulder

Skulder plage

Smerter i skulderen, eller vanskelig for å få en strak arm opp til øret?

Skuldersmerter kan ha flere årsaker, og skulderleddet er et komplisert, mindre stabilt og mer sårbart ledd, ettersom skulderen er meget bevegelig i alle retninger.

Skulderleddet er avhengig av god bevegelighet i ledd rundt skulderbladet, i tillegg til muskulaturen rundt skulderblad og skulderledd. Ofte finner vi at din skulderplage er relatert til aktiviteter eller jobb, og da er det enklere for fysioterapeuten å gi en spesifikk behandling med rask tilheling, smertelette og normalisering av bevegelse. Bevegelseshemning når du beveger en strak arm opp mot øret er en indikasjon på funksjonsforstyrrelse i armen, og fysioterapeut bør oppsøkes – skulder er gøy å behandle, da store endringer til bevegelighet kan oppnås raskt!

Pga kompleksiteten rundt skulderleddet, er det svært mange potensielle årsaker til skuldersmerter, og smerteårsak kan stamme fra andre strukturer som nakke, armer og skulderblad. Grundig undersøkelse er viktig for å kunne diagnostisere dine skuldersmerter. Dersom skuldersmertene ikke passer inn i en diagnose på bakgrunn av pasientsamtale og undersøkelse, kan bildediagnostikk med ultralyd, Røntgen eller MR gi innsikt i underliggende smerteårsak.

Skuldersmerter ofte behandlet på Frogner Fysioterapi & Akupunktur:

  • Frozen shoulder, gode resultater med med akupunktur
  • Låsning i nakke, ribbein og/eller skulderblad, gode resltater med fysioterapi og kriopraktikk
  • Rotator cuff syndrom, gode resultater med akupunktur og fysioterapi
  • Senebetennelse, gode resultater med fysioterapi og akupunktur
  • Skulder impignement, gode resultater med akupunktur
  • Triggerpunkt i skulderbladstabilisatorer, gode resultater med fysioterapi og triggerpunktnåling

 

 

 

Arm og hånd

 

Arm og hånd plage

 

Håndleddsmerter – karpaltunnelsyndrom; her kan fysioterapi hjelpe, men hvis passasjen er altfor trang, må det utskraping til. Vi hjelper deg å vurdere behov for kirurgi. Akupunktur vil ofte lindre symptomene.

 

Musearm; dette er oftes en tilstand som oppstår over tid etter ensidig og belastende arbeid; særlig dataskjermarbeidsplass/punshing. Kombinasjon av akupunktur og fysioterapi fungerer bra.

 

 

Nummenhet, smerteutstråling, ilninger ut i arm og/eller hånd; her kan årsakene være mange. Fra nakke, fra øvre rygg, fra for stramme muskler som klemmer om nervene til feilstillinger i ledd med mer. Kommer smertene fra bryst ut i arm, bør EKG tas forå eliminere hjerteproblemer. Her er gjerne kiropraktikk, fysioterapi og akupunktur gode verktøy i kombinasjon.

 

Senebetennelse; kan oppstå i alle slags sener som følge av overbelastning, men oftest i biceps- og fingersenene når det gjelder arm. Kombinasjon av fysioterapi og akupunktur er meget bra!

 

Tennisalbue; denne tilstanden oppstår gjerne enten fra øvre rygg/nakke eller via hendene som overbelastning etter ensidig belastning. Her er kombinasjon av fysioterapi og akupunktur et godt verktøy. Behov for kiropraktikk vurderes løpende.

 

 

 

 

Prolaps

 

Prolaps plage

 

 

Prolaps i nakken er en skade, ikke en sykdom,og krever som alle andre skader tidlig diagnostisering og behandling for å bli bra!

 

Avventer du med behandling vil omkringliggende muskulatur stabilisere skaden på en negativ måte, og gjøre rehabilitering og behandlingen vanskeligere.

 

90% av den voksne befolkning har et prolaps i ryggen, og det er stor variasjon i hvordan prolapset affiserer omkringliggende nerver og muskulatur. Når prolapset forårsaker lokale betennelser i nerver og muskler, er det viktig å søke behandling tidlig, for begrense kroniske betennelsesprossesser, spasmer i muskler og statisk kompresjon av nervekanaler. Aktiv behandling fra kiropraktoren og akupunktøren påkreves i akutt fase, betennelsesdempende medisinering diskuteres, og rehabiliteringsøvelser for nerver og muskler gis når akutt fase er over.

 

Det er mange forskjellige grunner til at noen er mer disponible for prolapser enn andre, og det finnes mange måter å forebygge prolaps på – ved siden av riktig rehabiliteringstrening og nervemobilisering, kan andre faktorer forebygges; som prolapsfremmende rotasjon i bekken fra feilstilling/overpronasjon i fotblad.

 

Kontakt oss for en grundig utredning, behandling og forebygging av ytterligere skade vedrørende din prolaps!

 

 

Isjias og prolaps

Isjias og prolaps plager

Isjias og prolaps er to begrep i utstrakt bruk på folkemunne – hva er forskjellen/likheten?
Isjias-smerter kan ha forskjellige årsaker, og fremstå med forskjellige smertebilder og grad av smerteutstråling – fra svært sterke og akutte plager, til kun milde fornemmelser av nervesmerte. Det er derfor viktig å utrede smerteårsak grundig, slik at behandling kan innledes tidlig. Navnet isjias er gitt fra isjiasnerven som av forskjellige årsaker blir avklemt eller får for trange forhold og gir forskjellige nervesymptomer langs nervebanen som går fra korsryggsvirvelene ned gjennom bekken, lår, legg og helt ned til fotblad. Isjiasnerven ( nervus ischiaticus) er den største nerven i kroppen vår.

Ulike årsaker til isjias involverer:

  • Mellomvirvelskivebrokk – prolaps i skive mellom ryggvirvler i korsryggen
  • Mellomvirvelskivebukning i korsrygg
  • Feilstilte korsryggsvirvler
  • Trange nervekanaler i korsryggen
  • Stramme og spente muskler eller ledd i setet og korsrygg – kan klemme på nerver, eller sende referert smerteutstråling fra selve muskelen (triggerpunkter)
  • Emosjonelt stress eller traume/sjokk (dødsfall, ulykker, skilsmisse, miste jobben, mistrives i jobb eller hjemme, overgrep med mer)

Ved akutt isjias, og sterke bevegelseshemmende smerter, vil behandling startes umiddelbart, for å forhindre at muskler tilpasser seg skaden og stabiliserer skaden på en negativ måte. Fysioterapeuten vil i akutt fase sjekke bekkenets posisjon og eventuelt sette på plass iliosacralledene og benytte akupunktur. Etterhvert vil intermitterende traksjoner og styrking av nedre magemuskulatur kombinert med tøyning av sete gjennomføres. Muskulatur i korsrygg/sete vil også behandles aktivt ved hjelp av triggerpunktterapi og fysioterapi. Starter du behandling tidlig når smertene oppstår, øker du prognosen for å bli frisk raskt – med god smertelindring, bevegelsesnormalisering og retur til daglige aktiviteter. Isjias vil skape lokale betennelser, og avvergestillinger i hverdagen samt når du sover – dette gir låsninger i bekken og lavrygg, som korrigeres ved fysioterapeut og/eller kiropraktor når isjiasplagen er mindre akutt. Dette vil normalisere bevegelse i ryggen, og tillate muskler og ledd å samarbeide som normalt igjen – normal funksjon gjenvinnes og smertesymptomer normaliseres

Ved sterke og konstante smerter henvises det til lege.

Ved emosjonelle traumer oppfordres du til å få hjelp av psykiater eller psykolog parallellt med behandlingen.

NB! Dersom din isjias påvirker vannlatning, avføring og/eller seksualfunksjon, svekker styrken i benmuskulatur, og/eller gir følsestap i ben eller rundt kjønnsorgan må dette rapporteres umiddelbart og lege kontaktes.

 

 

Korsrygg

Korsrygg og bekkenplage

Korsrygg og bekkenplager kan gjøre selv hverdagsoppgaver som å ta på sokker og bukse til en anstrengelse. Sitting og ligging er gjerne svært ukomfortabelt. Fysioterapeuten undersøker og behandler effektivt både muskler og iliosacralledd, slik at du kan fungere optimalt i hverdagen, på jobben og hjemme.

Årsaker:

  • Skader etter fall/ulykker som involverer bekken
  • Graviditet/fødsel
  • Ilosacralledd ute av stilling ( muskulært betinget)
  • Bekkenlåsninger
  • Bekkenløsning
  • Rotert bekken
  • Benlengdeforskjell
  • Plattfot ( lengde og/eller tverrbue)

Forekomst:

  • Korsryggsmerter er en av de vanligste årsakene til at allmennpraksis oppsøkes
  • Rygglidelser alene er den største enkeltdiagnosen for sykefravær og trygdeutbetalinger, med 15% av langtidsfravær og 10% av uførepensjoner
  • Muskel-, skjelett- og nerveplager, samt assosierte psykiske opplevelser av plagene, står tilsammen for 70% av sykefraværet – gjør noe med sykefraværet!
  • 60-80% av befolkningen vil oppleve hemmende ryggsmerter, 45% av oss på årsbasis

Fysioterapeuten utreder dine plager i lavrygg/korsrygg med en grundig undersøkelse. Deretter fattes nødvendige tiltak, som regel aktiv behandling av iliosacralledd, muskelbehandling via forskjellige fysioterapeutiske teknikker, triggerpunkt og/eller akupunkturbehandling. Akutt behandling retter seg som regel mot smertelette og det å gjenopprette funksjonen og bevegelsen i ryggen. Deretter er det viktig å forebygge fremtidige leddlåsninger og muskelsmerter – hjemmeøvelser for uttøying og opptrening kan bidra positivt til behandlingen. Særlig er uttøyning av for spent ytre muskulatur samt opptrening av stabilitetsmuskulatur viktig. Samtaler om emosjonell tilstand er også en viktig bit av tilhelingsprosessen.

Det er smart å oppsøke fysioterapeut med en gang skaden oppstår! Da er du sikker på at ikke muskler og ledd tilpasser seg skaden, og at din dysfunksjon sprer seg til omkringliggende ledd og muskler. En rask undersøkelse og diagnostisering legger grunnlaget for en god prognose der funksjon normaliseres og smertelindring oppleves raskt.

 

Bekkenløsning

Bekkenløsning

Bekkenløsning kan gi sterke smerter og bevegelseshemming, og kan føre til senskader i mange år.

Når kroppen gjøres klar for fødsel produseres store mengder hormoner i blodet for å få blant annet bekkenet løst nok til å utviude seg slik at varnet mjan komme ut av fødselskanalen. Denne forandringen i stabilitet og funksjon kan gi sterke muskelspenninger og smertefulle ledd, på grunn av denne hurtige endringen av kroppens muskel- og leddfunksjon, samt endret kroppsform, vekt og tyngdepunkt.

Bekkenløsning behandles ofte via fysioterapi på bløtdeler og lette manipulasjoner av iliosacralledene, samt råd til hvordan bevege seg, bruk av iliosacralbelte og enkle core – øvelser kombinert med tøyninger. Akupunktur kan bidra til minde instabilt humør, dempe engstelse, forebygge fødselsdepresjon, håravfall, hull i tennene, øke produksjon av brystmelk, fjerne kvalme under gravideteten, lindre sure oppstøt, øke energinivå og hjelpe kroppen til å «holde på plass» livmor og foster. Siste 2 uker av svangerskapet kan akupuntur benyttes som «fødselsmodning». På sykehusene tilbys ofte akupunktur i forbindelse med graviditet og fødsel, men da oftes av jordmødre som har lært såkalt «fødelsakupunktur». Skal man forebygge eller behandle med akupunktur under graviditeten bør man gå til en akupunktør med ordentlig utdanning. NB! Mange puntker kan ikke benyttes ved graviditet.

Muskel- og skjelettplager i forbindelse med graviditet er noe fysioterapeuter har lang erfaring med, og her er mange tiltak som kan iverksettes for å å behandle og forebygge patologisk bekkenløsning. Ved patologisk bekkenløsning henvises du videre til fysioterapeuter med spesialisering innen bekkenløsning, hvor du med rekvisisjon får gratis behandling.

 

Ben og fot

Ben og fot plage

Isjias; kan sende smerter helt ned til føttene; her er gjerne kombinasjon av fysioterapi og akupunktur rettet primært mot bekken og korsrygg meget effektivt.

Bekkenlåsninger; kan oppstå etter traume (fall mot haleben/bekken, kneskader, ankelopvertråkk, benbrudd, bilkollisjon eller som følgestlstand etter graviditet/fødsel, hofteslitasje (coxatrose), kneslitasje (gonatrose) eller benlengdeforskjell og plattfot (tverr- og/eller lengdebue). Dette involverer iliosacralleddene og gjør at muskulatur i korsrygg og sete spenner seg og gir ensidig smerte nedover i sete og lår – som en isjialgi ( isjiassymptomer). Kombinasjon av fysioterapi og akupunktur gir gode resultater, og behov for kiropraktikk vurderes løpende.

Benhinnebetennelse; her kan akupunktur og fjerning av triggerpunkter være en effektiv og god behandlingsmetode, kombinert med tøyninger.

Senebennelse i akillessenen; kombinert akupunktur,fysioterapi og tøyning fungerer bra.

Fascitt (smerter under fotblad); her benyttes gjerne kombinasjon av akupunktur, tøyninger og fysioterapi.

Hælspore; akupunktur og pressur samt fjerning av triggerpunkter fungerer over tid.

Patellofemoralt syndrom og knesmerter; akupunktur og fjerning av triggerpunkter kombinert med fysioterapi er effektivt.

Senebetennelse; kombinasjon av fysioterapi og akupunktur samt fjerning av triggerpunkter fungerer godt.

Overtråkk ankel; kombinasjon av akupunktur og fysioterapi i akutt fase er meget effektivt.

Ankelbrudd; akupunktur er meget effektivt rett etter operasjon ved ankelbrudd.

Plattfot, hulfot, tverrplattfot; fysioterapi og tøyning kombinert med akpunktur og fjerning av triggerpunkter lindrer fotsmertene og øker sirkulasjonen i føttene. Vurdering i forhold til behov for ortopedisk utredning

 

  • Forrige
  • Neste
  • Hjem
  • Din plage

  • Forsiden
  • Om oss
  • Blogg
  • Akupunktur
  • Fysioterapi
  • Akutt
  • Mor og barn
  • Din plage
  • Konsultasjon
  • Andre tjenester
  • Priser
  • Kontakt oss

Til toppen

© 2021 Frogner Fysioterapi & Akupunktur i Oslo Vest fysioterapeut, kiropraktor akupunktør Oslo vest.